Foto: Jolle

Església annexa al castell d'Escornalbou

Mas Castells > Inici > Llocs d’interés > El castell d'EscornalbouMas_Castells,_turisme_de_qualitat.htmlInici-CAT.htmlLa_casa-CAT.htmlshapeimage_1_link_0shapeimage_1_link_1shapeimage_1_link_2

El castell d'Escornalbou

El castell d'Escornalbou és una mansió senyorial que ajunta monestir amb castell, situat a l'antic terme d'Escornalbou (derivat del llatí Cornu Bovis, «el corn del bou»), avui Riudecanyes al Baix Camp.

Està situat en un replà del turó de Santa Bàrbara o de la Mola, a 649 m d’altitud, a camí dels primers contraforts de les serres del Priorat, a l'extrem sud de la serra de L'Argentera, veïna de la Mola de Colldejou.

És un antic monestir agustinià, reconstruït, que no restaurat, a principis del segle XX, concretament entre el 1912 i el 1926, pel reusenc Eduard Toda i Güell (1855 - 1941), autor d'articles i de llibres d'història, viatges i política, entre d’altres. A més,  va exercir de diplomàtic a la Xina i de vice-cònsol a Macao, Hong-Kong i Xangai. Posteriorment va ser destinat a Glasgow, Hèlsinki, París, Brussel·les i Londres, i, abandonada la carrera diplomàtica, encara es va dedicar uns anys al comerç i la representació, com per exemple, la de les navilieres Soto i Aznar.

El 1911, E. Toda va adquirir el castell d'Escornalbou i l'any següent en va iniciar la reconstrucció del munt de runes que conformaven el conjunt històric de Sant Miquel d’Escornalbou i hi va crear una important biblioteca. Però va estar molt criticat en el seu temps, per haver-ne fet del lloc, una residència senyorial, sense mantenir el seu rigor històric.

L’any 1926 va cedir el castell al bisbat de Tarragona per a seminari d'estiu, reservant-se l’usdefruit. Dos anys abans de morir, va demanar 100.000 pessetes al bisbat, per les obres fetes després de la cessió d'Escornalbou, però el bisbat, el mateix any que va morir Toda, va vendre el castell a Josep M. Llopis, comerciant de Reus. Abans d’això, Eduard Toda, va poder recuperar l'import del mobiliari i la biblioteca, formada per uns 60.000 volums. Eduard Toda va ser també el restaurador del monestir de Poblet, on hi va morir, gairebé arruïnat, l’any 1941.

Posteriorment, a la dècada dels setanta, el castell va passar a mans dels propietaris del Banc Urquijo, fins que, arran de la pressió popular, va ser adquirit per un consorci de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

Foto: Lletres

Als peus del castell d'Escornalbou

Foto: SBA73

El castell-monestir vist des de Santa Bàrbara